W dniu 02.04.2016r. BZB zorganizowało pierwszą wycieczkę tego roku do położonej w malowniczej krainie Saksonii miejscowości Eibau. Jak się okazało znajduje się tam bardzo interesujący browar
i jakże można by było go nie zwiedzić poznając jego interesującą historię, rozkoszując się pięknym złocistym napojem.
Historia Browaru – przedstawia się dość interesująco bo już W 1810 roku zostaje zbudowany przez gminną warzelnię Zittau a Jego Królewska Mość Król Friedrich August I „Sprawiedliwy” zatwierdza jako pierwsze miejsce Landbauerei w rejonie Zittau. Następnie w roku 1867 browar Eibau odkupuje Gustav Adolf Theodor Krampf a w 1891r. przejmują jego synowie Theodor Krampf, Johann Georg i Otto Krampf jako spółkę jawną „Theodor Krampf Brauerei Eibau”. W dniu 29 stycznia 1937 roku browar odkupuje absolwent Hans Münch . (Stąd nazwa firmy Munch-Brau) i prowadzi ją aż do 1972 roku, z kolei w 1990 roku potomstwo pana Müncha nabywa spółkę i doprowadza ją do rodzinnego biznesu bez kapitału zagranicznego, tym samym tworzy bardzo wysoko wydajny browar. W dniu 14 maja 1945 roku, na rozkaz sowieckiej centrali, browar jako pierwszy zaczął warzyć dwunastu procentowe piwo w oryginalnych brzeczkach. W maju 1972 roku, następuje wywłaszczenie browaru, i staje się on częścią Landskronbrauerei Görlitz. W 1990 roku potomstwo pana Müncha odzyskuje ponownie firmę i prowadzi ją do 2008 roku. W 1998roku browar nabywa licencję warzenia piwa od klasztoru St. Marienthal . Po sprzedaży spółki, która miała miejsce w 2010 roku zostaje przemianowany na prywatny browar Eibau i.Sa.. i tak pozostaje do dziś.